1

Livet er ei vise - en familieforestilling med Maj Britt Andersen og band.

Det er med stor glede vi kan presentere den folkekjære artisten Maj Britt Andersen og hennes familieforestilling «Livet er ei vise». Dette er også tittelen på jubileumsplata som Maj Britt ga ut i forbindelse sitt 40 års som artist. Ei samleplate med 60 sanger hun mottok spellemannspris i kategorien beste barneplate for.

En unik familieforestilling med kjente og kjære sanger.

Her er en liten smakebit:

https://www.youtube.com/watch?v=JLarESsOgpg

https://www.youtube.com/watch?v=1lL8L9BarKc

Hvem er Maj Britt Andersen?

DU ER HELE REGNBUEN DU!

Tro det eller ei, men det er altså over 40 år siden Maj Britt Andersen debuterte som plateartist. Mer eller mindre uten stans siden 1975 har Maj Britt beriket stadig nye generasjoner med sitt talent. Denne samlinga fra starten og frem til i dag forteller oss hvor viktig hun har vært – og er. 

Da Maj Britt platedebuterte i 1975 med «Et lite under» var hun fortsatt tenåring. Likevel var det ikke noen voldsom overraskelse at hun allerede var klar – som lillesøstera til Inger Lise Andersen, senere Rypdal, lå det nesten i korta. Talentet hadde vært åpenbart i mange år og Maj Britt hadde vært vokalist i det lokale popbandet Bruno helt siden hun var 14. Der var blant andre Viggo Sandvik, senere kjent fra Vazelina Bilopphøggers, en viktig hjørnestein og samtidig var han også litt «storebror» for den unge vokalisten. 

Tekstene på den første plata var på norsk og skrevet av sentrale karer i popbransjen som Benny Borg og Kristian Lindeman og tittelsporet er også med her. I 1978 kom oppfølgeren, «Det svinger i meg», som fulgte litt i det samme sporet som debuten – pop på norsk. Til tross for flere deltakelser i Melodi Grand Prix og førsteplasser på Norsktoppen, så skjønte Maj Britt raskt at den tradisjonelle popbransjen ikke var noe for henne. Hun følte seg enkelt og greit ikke helt hjemme der - det gikk på troverdigheten løs. Ikke så vanskelig å skjønne egentlig - på den tida fikk hun faktisk beskjed av de høye herrer om å kutte ut tjukke l-er. De ville ta fra henne særpreget 

– mye av hvem hun var og hvor hun kom fra. 

BARNEHAGEN

I 1980 flytta Maj Britt til Oslo fra tjukkeste Toten. Hun ville bli barnepleier og begynte å jobbe i barnehage på Ullevål sjukehus. Samtidig ble hun en del av det spennende musikkmiljøet rundt Club 7. Det tok ikke lang tid før hun fikk tilbud om å erstatte Sidsel Endresen i bandet som gikk under navnet lille Chipahua – Sidsel var for opptatt med det som skulle bli suksessbandet Jon Eberson Group.

Maj Britt var superstolt over å få muligheten til å fylle skoene til ett av sine store forbilder og musikken var på et vis en forlengelse av det hun hadde holdt på med i Bruno. Låter av giganter som Carole King, Carly Simon og Joni Mitchell stod på repertoaret. Bedre kunne det ikke bli. Dessuten var det en kar i bandet som het Geir Holmsen som spilte bass. Etter hvert skulle det vise seg at det kunne ikke bli bedre enn det heller! Men spillejobber som sørga for at frøken Andersen ikke var i seng før 4, var ikke veldig forenelig med å være på jobben igjen i barnehagen klokka 6.30. Når hun holdt på å sovne under morrastunden med ungene, måtte hun til slutt velge – barnehagen eller musikken.

Vi vet hva valget endte med, men barnehagen ble likevel helt avgjørende for hennes videre musikalske karriere. Der traff hun nemlig en far som het Trond Brænne som var både skuespiller og tekstforfatter. For å gjøre ei lang og herlig historie litt kortere: samarbeidet mellom Maj Britt, Trond Brænne og Geir Holmsen skulle bli usedvanlig fruktbart og varte helt til Trond gikk bort i 2013. «Ballongvisa», en av de aller beste tekstene Maj Britt vet om og som hun selv «oversatte» til totensk, åpner denne samlinga og setter stemninga på et fantastisk vis – ikke minst på grunn av nyinnspillinga med Kringkastingsorkestret og de flotte, nye arrangementene til Geir.

SKANDALEN

Pressedekning, oppmerksomhet og anerkjennelse var ikke noe stort problem så lenge Maj Britt holdt seg i popverdenen. Hun skulle få seg en overraskelse da hun fulgte hjertet sitt og starta med musikk for barn. «Har du hørt det?» kom ut i 1985, men det var ikke så mange som hørte det fordi massemedia var helt uinteressert i musikk for barn. Året etter derimot skulle det skje noe helt spesielt. Maj Britt ble ropt opp som vinner av Spellemannprisen for «Har du hørt det?», men da hun stod på scena for å ta imot prisen sa Lars Mjøen, som skulle dele den ut, at han hadde lest feil – Maj Britt var ikke vinneren!!!! Først trodde hun det var en spøk, men så så hun i øynene til Trond Kirkvåg, som også var med for å dele ut prisen, at dette var fullt alvor.

Oppmerksomhet manglet det overhodet ikke på etter dette - dagen etter var hele forsida på VG viet fadesen og året etter fikk Maj Britt Spellemannprisen for «Folk er rare» og snøballen begynte virkelig å rulle. De neste årene ble det både nye plater med Geir som komponist og Trond som tekstforfatter og de solgte i bøtter og spann – både gullplater og sølvplater er tydelige bevis på det. Det førte også til TV-serier og juleprogrammer for NRK og den første generasjonen som fikk gleden av dette samarbeidet var født.

HEKSA OG PRØYSEN

Sjefen på Riksteatret, Ellen Horn, visste at Maj Britt hadde talenter som ville egne seg på teaterscena også. Pulverheksa har blitt en institusjon fra landsende til landsende og som ei lita jente sa til heksa etter ei forestilling: du har akkurat samme stemma som Maj Britt Andersen du!

Perioden fra 1985 til 1994 ble veldig preget av musikk for barn, men i 1992 kom også «Kjærtegn» med nyskrevne melodier av Geir til ukjente Prøysen-tekster. Selv om Maj Britt kommer fra den andre sida av Mjøsa, så har forholdet til nasjonalskalden vært sterkt helt fra barnsbein av. Det har vært med henne hele livet og i forbindelse med Prøysen-jubileet i 2014 kom hennes hyllest – trippel cden «Mitt Hjerte Er Ditt». Helt siden hun spilte i Prøysen-forestillinga «Så seile vi på Mjøsa» på Det Norske Teatret i 1988 har hun vært en av landets viktigste Prøysen-ambassadører.

Maj Britts engasjement for barn har også ført til et fruktbart og viktig samarbeid med hjelpeorganisasjonen FORUT. Det har resultert i reiser til både India og Malawi der hun har møtt barn med utfordringer vi knapt kan begripe. Maj Britt har skrevet egne tekster fra sine opplevelser blant de fattigste og pengene som har kommet inn i forbindelse med FORUTs barneaksjon og Maj Britts plateutgivelser har ført til at mange fattige barnefamilier har fått et bedre liv.

ALT OG LITT TIL

På denne samlinga gir Maj Britt oss spor fra hele sin 40 år lange karriere. I tillegg har hun spilt inn fem av sangene på nytt med selveste Kringkastingsorkestret. Den siste sangen som er med er «Gul kjole» – den aller siste Trond Brænne rakk å skrive for henne.

Stadig nye generasjoner har kommet til og fått et nært forhold til Maj Britt og hennes unike musikalske verden. Som en godt voksen kvinne, som aldri hadde møtt Maj Britt før, men som hadde vokst opp med henne sa: Du er hele regnbuen du! Slik oppleves den fargerike Maj Britt av mange generasjoner og flere vil det bli.

Skrevet av: Tor Hammerø

Arrangør: Turnéhuset Mikrofonen

Billetter kr 375,- / barn under 16 år kr 275,- / familiebillett(2v+2b) kr 1.080,-

_
_
_