1

JØRN SIMEN ØVERLI SYNGER VLADIMIR VYSOTSKIJ

med akkordionist Espen Leite

Jørn Simen Øverli har hatt rundt 2000 konserter siden 1986 med sine gjendiktninger og egne versjoner Vladimir Vysotskij, «Russlands største Alfahann» (offisiell russisk kåring for noen år siden).

Vysotskij (1938 - 1980) var den farligste opposisjonelle personen i de siste tiårene Sovjetunionen eksisterte ifølge President Leonid Bresjnev. I dag siterer Vladimir Putin ham i forsøk på å legge tyngde til talene sine. 

Vysotskij er den eneste opposisjonelle fra Sovjet-tida som har klart overgangen til dagens Russland og er svært populær og blir sett på som den kanskje fremste kulturpersonligheten i dagens Russland. Alle mulige artister har ham på repertoaret.  Kan du en Vysotskij-sang klarer du deg bra i Russland, men sangene er oversatt til 216 språk og er høyst universelle.

Vysotskij er populær og aktuell som aldri før i Øst-Europa. Det sies at du kommer lenger med en strofe av Vysotskij enn en neve dollars dersom du trenger godvilje i Russland. Sangene hans synges på begge sider av konflikten i Ukraina.

Første gang Jørn Simen Øverli hørte Vysotskij var i Polen i 1983. Man kan si så mye som at festen hadde pågått en stund, og at stemningen var høy. Plutselig snudde det hele. Noen satte på en skrapende kassettspiller. Ingen sa noe, alle lyttet stille og beveget. Vladimir Vysotskij sang. Året etter satt Jørn Simen Øverli i fengsel fordi han ble tatt med en ulovlig Vysotskij-kassett i bilen.

Med sin eksepsjonelle formidlingsevne, humor, musikalitet og kraft har Jørn Simen Øverli smittet folk med Vysotskij-feber fra Uranienborg til Dokka, fra Bergen til Moskva, Sibir, og Japan. Det er ikke tvil om at Øverli innfrir det Vysotskij selv ønsket – Sangen skal tale til både hjertet og hjernen samtidig, gå inn i øra og sjela med en gang. Ikke skritt for skritt slik at du først hører sangen og siden finner meningen - men simultant.

Billetter og bordreservering bestilles gjennom billettluka på Lillestrøm Kultursenter – 64 84 55 50.

Scene 5 åpner klokka 12 alle hverdager og holder åpent til ganske seint. Dere er hjertelig velkommen til å prøve menyen vår, eller å ta noe å drikke før konserten starter.

_
_
_