1

Leksikon om lys og mørke - Vinner av Bokhandlerprisen 2018

Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?

Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre.

I denne storslåtte og ambisiøse romanen, setter Simon Stranger sammen brikker som spenner over et århundre og berører de vakreste og vondeste sidene ved menneskelivet.

Sagt om Leksikon om lys og mørke:

«Fulltreffer om smerte og tilgivelse.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Mesterlig og grufullt …» Stein Roll, Adresseavisen

«Simon Stranger har skrevet drivende og vakkert om noe som er grusomt. Vi må aldri glemme.» Anders Neraal, BOK365

«Oppsiktsvekkende vellykket (…) et helstøpt litterært verk.» Sindre Hovdenakk, VG

Leksikon om lys og mørke med Simon Stranger Den beste romanen om arrestasjonen av norske jøder under krigen mottok Bokhandlerprisen i 2018, og Stranger høstet svært gode kritikker for romanen.

Simon Stranger har giftet seg inn i en jødisk familie med lokal forankring gjennom Rikke Komissar, leder for Akershus Kunstsenter.

Simon Stranger har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for De som ikke finnes.

Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til femten språk. Leksikon om lys og mørke er hans femte roman for voksne.

Møt Simon Stranger i møte med Roar Bjerkeli.

---

Arrangementet er gratis! Det kan være lurt å reservere bord. Klikk HER eller ring 64 80 80 21 for å bestille. Scene 5 åpner klokka 12 alle hverdager, og stenger ganske seint. Dere er hjertelig velkommen til å prøve menyen vår eller å ta litt å drikke før Bokkafeen starter klokka 19.30.

_
_
_