3

JAN ERIK VOLD OG ARILD ANDERSEN – BAZZ OG LYRIKK

Femti år etter at de debuterte på Moldejazz gjorde Jan Erik Vold og Arild Andersen for første gang ren duokonsert på festivalen sommeren 2018. Det ble en suksess foran en fullsatt store sal i Teatret Vårt. Nå tar de en liten høstrunde, samme år som Vold jubilerer med 80 år.

Jan Erik Vold er blitt kalt jazzpoeten i Norge. Han er imidlertid mye mer enn det. Vold har klart det kunststykket å bli en folkekjær lyriker, med et uttrykk som i utgangspunktet ble betraktet som avantgardistisk og til dels provoserende. Faktisk så provoserende at hans «Kulturuke» ble tatt opp i Stortinget til skrekk og advarsel. I tillegg til å være en innsiktsfull og vár poet, er Vold noe så sjeldent som en samfunnsrefser med humoristisk sans. Jazzrelasjonen kommer dels til uttrykk i noe av tematikken, men også i måten han skriver – og ikke minst framfører – egne tekster på. Laidback, og med en fortreffelig sans for frasering, leser han som en blanding av Lester Young, stilskaperen på tenorsaksofon, og favorittfuglen svarttrosten. Vold er også kjent for å ha oversatt en rekke sentrale, internasjonale lyrikere, ikke minst beat-generasjonen i USA – Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William S. Burroughs. Hans versjon sammen med Chet Baker, av «Blåmann, blåmann, bukken min» ble et helt spesielt spennende og følsomt møte mellom to store personligheter. Og noen blant oss husker «Talen for loffen», fra nettopp 1968, «..man blir blid av å spise loff».

Alle med et snev av musikkinteresse kjenner Arild Andersen som en internasjonalt merittert bassgigant. Han har vært «Artist in Residence» på Moldejazz, er foretrukket bassist av en rekke store internasjonale navn, og har skrevet og framført betydningsfull egen musikk med store og små ensembler, og er fortsatt i høyeste grad til stede på den norske og internasjonale jazzscenen. Andersen er kanskje spesielt kjent for sine produksjoner der han setter norsk folkemusikk inn i en jazzsammenheng, og bandet Masqualero. Han har i det siste arbeidet i ulike formater og bandkonstellasjoner, blant annet med betydningsfulle saksofonister som Tommy Smith og Marius Neset, og den flotte trommeslageren Paolo Vinaccia.

Det var i 2018 femti år siden både Vold og Andersen første gang sto på ei scene under Moldejazz. Arild hadde riktignok lurt seg inn på noen jammer tidligere, men dette var første gang han fikk betalt for å spille. Året etter var de sammen på det legendariske albumet «Briskeby Blues» med Jan Garbarek, og resten er historie. Høsten 2019 fyller Jan Erik Vold 80 år, og du kan høre ham i et sjeldent duoformat, der unge Andersen, kun 74 år, tonesetter ordene fra Volds omfattende forfatterskap. Ikke i form av tilfeldig valgte låter, men som gjennomarbeidet og stemningsskapende følge, og med teknisk briljant akkompagnement til de respektive tekstene Vold foredrar.

Fotograf av nye fotos: Roar Vestad

Arrangør: Lillestrøm Kultursenter

Billetter kr 325,- / medlem kr 295,- 

_
_
_