INGEN SLIPPER UNNA BYENS NYSGJERRIGE NABOKJERRINGER

De står i vinduene sine og passer på alt og alle. Ingen slipper unna syrlige kommentarer fra nabokjerringene i Lillestrøm.

– Ei er litt for glad i flaska. Ei kan ikke fordra strømlinger. Ei tror hun er litt finere enn de andre. De har alle forskjellige personligheter, men også likehetstrekk. De elsker å kommentere alt som foregår i nabolaget på både godt og vondt, sier manusforfatter og produsent Henrik Amundsen fra Lillestrøm Kultursenter.

Sammen med kollega Erik Schøyen setter han denne sensommeren igjen opp supersuksessen «Da verden kom på skinner» utenfor Lillestrøm Kultursenter. Selv om det kan bli vel mye kommentering og meninger fra nabolagets «hms armè», som vi liker å kalle dem, så har nabokjerringene en viktig rolle i bygda. De sørger for at folk oppfører seg, og tar vare på barna sine, sier Amundsen.

Hater strømlinger

– Jeg er en typisk nabokjerring. Heter fru Sylteby og er ganske treig – jeg ligger et hakk etter de andre. Og jeg hater Strømlinger, ler Mette Lise Carlsen.
Hun spilte nabokjerring også første gang bymusikalen ble spilt, for to år siden. Datteren Othilie var med som unge Gunhild. Nå gleder hun seg til en ny og fantastisk sommer med tekstpugging og prøver sammen med de øvrige nabokjerringene Therese Nybakken Johnsen, Karoline Sollie, Stine Iren Fremstad og Rigmor Jensen Fjeldstad.

Glad i en dram

Rigmor Jensen Fjeldstad har rollen som fru Ræløy – en nabokjerring som er litt for glad i en dram.
– Jeg ser på hver anledning til å feire i vinduet med en liten klunk fra lommelerka. Men ikke så mye at noen legger merke til det, jeg har tross alt to unger sier Fjeldstad.

Er mannen død?

Enkefru sagbruksformann Thorsén er mer av den ordentlige typen. I alle fall liker hun selv å tro at hun er det. Hun har tross alt vært gift med nå avdøde sagbruksformann Thorsén.
– Du kan se det på gardinene mine at jeg er litt finere på det. Jeg tar meg også gjerne en dram innimellom, så noen ganger husker jeg ikke om mannen min er død eller ikke, smiler Stine Iren Fremstad.

Har ikke ord

Fru Grønneberg har også – som nabokjerringer flest – en mening om det meste.
-Hun er typen som hevder at hun ikke har meninger om noe, men som får sagt meningen sin til gagns allikevel, sier Therese Nybakken Johnsen.

Styrer byen

Kjerringene elsker rollene som byens «overhoder» og gleder seg til ny sesong, der de kan få kommentere alt og alle.
– Ja, vi liker å ha et ord med i laget, selv om vi blir litt misforstått. Det er egentlig vi som styrer byen sier de snakkesalige nabokjerringene i kor.                                                            

Fakta - «Da verden kom på skinner»

Bymusikalen «Da verden kom på skinner» er en varm og humoristisk familiekrønike om en liten familie fra Lillestrøm. Handlingen er lagt til tiden da det første toget passerer Lillestrøm i 1854, til stasjonsbygningen, som fremdeles står i byen, er ferdig i 1934. Det blir vakker musikk, åpen himmel og et fantastisk ensemble bestående av kjente og kjære ansikter på scenen og i orkesteret. Bymusikalen ble arrangert første gang i 2016, og ble en stor suksess. Forestillingen spilles på Stjerneplassen utenfor Lillestrøm Kultursenter.Forestillingen er skrevet av Erik Schøyen og Henrik Amundsen, med musikk av Svein Gundersen.

Rolleliste:

Martin - Rune Svendsen

Gunhild - Mari Haugen Smistad

Madam Thrane - Reidun Sæther

Rolf - Erik-André Hvidsten

Den distré postmannen Sivert - Mats Moe

Martine - Kirsti Sørlie Hansen

Unge Gunhild - Linnea Hareton

Unge Martine - Matilda Mosand-Christiansen

Unge Martin - Henrik Sletteng-Fagerli

Unge Rolf - Theodor Lühr-Sæthre

Gutta fra Strømmen - Stefan Doknæs Mathisen og Maximillian Mathiesen

Nabokjerringene: Karoline Sollie, Stine Iren Fremstad, Mette Lise Nitteberg, Therese Nybakken Johnsen og Rigmor Jensen Fjeldstad

Banearbeiderne: Espen Monsrud, Ken Dahle og Arvid SelsingEnsemble fra Frisk Pust, musikanter fra Lillestrøm Musikkorps og mange lokale skuespillere, både voksne og barn.

Band: Kapellmester Jarle Storløkken, Erik K. Jøkling, Bjørge Verbaan, Ole Marius Melhuus og Petter Sørlie Kragstad. 

Arrangør: Lillestrøm Kultursenter

Billetter amfi med tak kr 495,- / øvrige billetter kr 395,-

 

_
_
_