1

RUNDT ET FLYGEL - LUDWIG VAN BEETHOVEN

Robert Skrolsvik på Lillestrøm Kultursenter avslører: – Jeg har et veldig nært forhold til Ludwig. Han begynte å spille piano som femåring og syntes «Til Elise» var helt fantastisk. Siden har han vært fortapt.

– Det er en evigvarende forelskelse! En av mine aller største konsertopplevelser noensinne fikk jeg som elleveåring, da jeg hørte Beethovens niende symfoni med Oslo Filharmonien i Universitetets aula. Det var en voldsom opplevelse, som jeg aldri kommer til å glemme, sier Robert Skrolsvik, som forteller at han etter det har hatt et veldig nært forhold til komponisten Ludwig van Beethoven. Få år senere fikk han mulighet til å spille Beethovens første symfoni i c-dur med Akershus Ungdomssymfoniorkester.

– Jeg spilte obo, og ble solgt. Der og da bestemte jeg meg for å bli oboist, sier Skrolsvik, som senere tok en utdannelse innen klassisk musikk og spiller flere instrumenter, som gitar og piano. I tillegg til å være produsent ved Lillestrøm Kultursenter, er han kjent som en av originalmedlemmene i Lørenskog-bandet Bjelleklang.

Sammen med musikeren Lennart Wolfgramm planlegger han nå en rekke, nye konsertopplevelser i serien «Rundt et flygel» denne høsten – alle spunnet rundt Beethovens fantastiske verker.

– Beethoven var en megastor stjerne. Han ble karakterisert som et geni og da han døde var det ca. 20 000 mennesker i begravelsen. Mange blir store etter at man er død, men han var stor også mens han levde. Det er veldig stort for oss å kunne tilby alle som elsker musikken hans hele tre konserter med det ypperste av hans musikk denne høsten. I Stjernesalen sitter publikum rundt bord tett på musikerne, så opplevelsen blir nær og god. Dette blir flott, både for vårt musikkelskende publikum og for musikerne på scenen.

I 2020 er det 250 år siden Ludwig van Beethoven ble født. Det blir markert i hele verden. Lillestrøm Kultursenter setter opp tre konserter i serien «Rundt et flygel» til ære for en av verdens mest berømte komponister.

Torsdag 1. oktober 2020

Torsdag 22. oktober 2020

Torsdag 12. november 2020

Ludwig van Beethoven
Født 1770 – død 1827
Tysk komponist og pianist. Beethoven betraktes som en av de største komponistene i musikkhistorien. Hans musikalske bidrag har inspirert generasjoner av musikere, komponister og musikkelskere. Blant Beethovens mest kjente verker er femte symfoni i c-moll, kalt «Skjebnesymfonien» og niende symfoni i d-moll, samt hans tredje symfoni, «Eroica». Hans kanskje mest kjente verk og et av de mest spilte pianostykkene noensinne, er «Til Elise» – som opprinnelig het «Til Therese», samt pianokonsert nr. 5 i ess-dur, som også kalles «Keiserkonserten». Beethoven var en av wienerklassisismens viktigste eksponenter, ved siden av Wolfgang Amadeus Mozart og Joseph Haydn. Han var hele livet plaget av dårlig helse, og hans sviktende hørsel gav ham store depresjoner. I 1818 var han blitt helt døv. Dette gikk hardt inn på ham og han vurderte å ta sitt eget liv. Han fortsatte likevel å komponere og hans sinnsstemning og frustrasjon kan ha vært med på å gjøre verkene mer kraftfulle.
Kilde: Wikipedia

HYLLER HELTEN: Robert Skrolsvik har en byste av helten sin, Ludwig van Beethoven, på pianoet sitt hjemme. Nå er helten på utlån til Lillestrøm Kultursenter i forbindelse med høstens konserter.

_
_
_