3

MØT VÅR NYE PRODUSENT, HENRIK AMUNDSEN

Da Henrik Amundsen googlet «spel i Lillestrøm», ble det ingen treff. Tre år senere kunne han presentere bymusikalen «Da verden kom på skinner».

–  Toget har vært helt avgjørende for Lillestrøms utvikling. Og Lillestrøm Kultursenter har vært like viktig for min, smiler Henrik Amundsen (39). Fetsundmannen er nyansatt produsent ved Lillestrøm Kultursenter, og for to år siden var han en av to hjerner bak suksessen «Da verden kom på skinner».

– Jeg gikk lenge og tenkte på muligheten til å sette opp et utendørs spel i Lillestrøm, eller en musikal. En dag møtte jeg tilfeldigvis Lars Otto Ullereng utenfor kultursenteret. Jeg fortalte ham om ideen og det viste seg at han også ønsket seg det samme. Etter noen møter landet vi på et humoristisk stykke med mye sang og musikk, og vi begynte arbeidet med å skrive historien. Tre år senere var det premiere og jeg kan love deg at det var et par stolte karer som satt og så på. Når sluttresultatet blir så bra og publikum omfavner det – ja, det er en stor opplevelse! sier Henrik fornøyd.  

Som liten gutt skrev han sketsjer med nabojentene, som ble foreviget på naboens videokamera. Senere ble det skoleteater både på Hovindhøgda barneskole, og revy på Østersund ungdomsskole i Fetsund. I 1998 fikk han sin første store rolle i «Jungelboken», og to år senere var han med i «Peter Pan», begge store musikaler på Lillestrøm Kultursenter.
– Det var utrolig gøy. Det er kanskje derfor jeg liker kultursenter så godt. De gir så mange muligheter til barn, unge og voksne som har lyst til å drive med teater, sang og musikk som hobby. Jeg tror ikke jeg hadde endt opp i dette yrket hadde det ikke vært for kultursenteret, så nå føler jeg et ansvar for å gi noe tilbake.

Ler og gråter sammen

Henrik mener at alle har godt av å komme seg ut og dele ekte og nære opplevelser med hverandre, og oppfordrer alle til å besøke kultursenteret jevnlig.  
– Opplevelsen er umiddelbar, akkurat der og akkurat da. Jeg synes det er flott at vi kan le og gråte sammen, og vi har godt av å ha et fellesskap med mennesker i samfunnet vårt, sier Henrik, som selv har et varmt og bankende hjerte for sjangeren musikkteater.

– Musikalen har alt, både musikk, sang, dans og skuespill. Det er mange aktører og et stort apparat som må være i sving for at det skal fungere, og det krever et godt samarbeid. Det liker jeg godt.

Hva skjedde med egne skuespillerambisjoner?

– Ja, hva skjedde? I mellomtiden har jeg vært assisterende rektor ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo. Og jeg har en bachelor i skuespill fra Gitis Scandinavia, The Russian Academy of Theatre arts i Århus. Men det ble ikke som skuespiller jeg skulle vende tilbake til Lillestrøm. Det var så mange ting jeg likte med teater, deriblant skrivingen og produsentdelen. Det å være med i alle leddene av en produksjon er veldig givende.

Hva gjør du når du har fri? 

– Teller skritt! Jeg har en konkurranse gående med Erik Schøyen (med-dramatiker og regissør på «Da verden kom på skinner») og den er det viktig å vinne. Heldigvis går han ikke milevis hver dag. Og jeg nærmer meg førti, så jeg kjenner at jeg må være mer nøye med hva jeg spiser, og jeg må bevege meg mer. Jeg liker å spille squash, og jeg har akkurat begynt å spille tennis i Lillestrøm tennishall. Jeg elsker å bo i Lillestrøm. Lillestrøm er stort nok til at det er en by og lite nok til at man kan gjenkjenne folk og hilse på dem på gata. Men jeg savner en ordentlig kaffebar i gågata. Og et sted jeg kan spille squash. Ellers liker jeg å være ute i den virkelig verden, så jeg ser både små og store ting på ulike scener med gode venner. Og jeg følger med på utenlands politikk. Fotball er jeg ikke så interessert i, men før jeg kjøpte el-bil fylte jeg alltid bensin fra LSK-tanken for å støtte opp om lokallaget. Det er viktig.

_
_
_