1

EN HYLLEST TIL KVINNER I «DEN USYNLIGE ALDEREN»

– Godt voksne kvinner blir ofte både oversett og undervurdert. Også som seksuelle mennesker. Men vi som er i den «usynlige alderen» har også behov for nærhet og noen å holde i hånden, sier skuespiller Liv Hege Nylund fra Lillestrøm.

På scenen inntar Liv Hege Nylund rollen som Mayliss Palle Johnsen. Hun er enke, barnløs og livshungrig. Håndverkeren som nettopp har renovert badet hennes, står plutselig i døren med en bukett roser. Det setter i gang en tsunami i henne. Følelser hun ikke har turt å vedkjenne seg velter frem. Det fører også til et dramatisk oppgjør med hennes egen fortid.

Et erotisk menneske – fy skam!
– Det handler ikke om å finne noen man kan bedrive sengegymnastikk med, men å ha noen man kan le og gråte sammen med. Man kan være et erotisk menneske hele livet, men sier man det høyt, kan man fort få et stempel på seg – eller et dårlig rykte. Det er skambelagt, og det er veldig trist.
– Medieviter og forfatter Wencke Mühleisen har uttalt til Dagbladet at «Menn blir gjerne fremstilt som vitale og attraktive mennesker til de er 90 år. Slik er det sjeldent for eldre kvinner. Når man er en yngre kvinne, blir man i alle fall sett som et fysisk objekt. Når man ikke lenger har det rommet å bevege seg i, så kan man bli usynliggjort. Samtidig ligger det kanskje en frihet der. Hvis jeg ikke lenger blir sett på, kan jo jeg være den som ser?».
– Jeg husker også hun sa «Hvorfor kan vi ikke bare skyte kvinnene?» ler Nylund, som trekker frem Mühleisen for å understreke sitt poeng: De usynlige kvinnene ønsker å leve. Leve mer – hele livet.

– Vi må åpne hjertene våre i Norge
Deler av Liv Hege Nylunds familie bor i Frankrike. Hun forteller at hun opplever en større respekt for eldre kvinner der.
– De reiser seg, hilser og sier «Madame». Der er jeg virkelig ikke usynlig og det er veldig godt å erfare. Det handler ikke seksualitet, men å bli sett for den man er. Det er en form for kjærlighet det også. Ellen Horn sa det også nylig, med The Beatles-tittelen «All you need is love». Så enkelt er det. Alle trenger kjærlighet og den kan komme i ulike former og fra ulike kanter, sier Nylund. Hun vil likevel understreke at forestillingen om «Mayliss» ikke handler om en stakkars, understimulert kvinne.

– Vi har en million ulike forklaringer på at vi ikke lever livet vårt som vi ønsker det. Mayliss hadde det egentlig ganske bra. Hun hadde god økonomi, var interessert i kunst og bøker. Så kom denne «kroppen» på døra og forstyrret henne og hun merket hva hun hadde savnet. Hun kom opp med en haug av unnskyldninger for å ikke å la seg rive med. Hun brukte sin egen perfeksjonisme som et skjold – en beskyttelse for å ikke leve sitte eget liv. Men så møtte hun en person som henne og hun turte å gå et skritt videre.  

«Skam deg, Mayliss»

  • Forestillingen er en monolog etter romanen «Sin ensamma kropp» av den prisbelønte svenske forfatteren Elsie Johansson.
  • Varighet én time og 15 minutter, pluss «ettersnakk» etter ønske.
  • Stjernesalen, billetter kr 275,-.
  • Liv Hege Nylund har vært med på å bygge opp regionteateret i Trøndelag, hvor hun har virket som skuespiller, regissør, dramatiker og teatersjef i 27 år. Hun har jobbet på flere teatre, blant annet Svenska Riksteatern, Det Norske Teatret, Hordaland Teater, Trøndelag Teater, Åarjelsaemien og Turnéteatret i Trøndelag. Hun har hat gjestespill på Oslo Nye Teater, Nordland Teater, Den Nationale Scene og Nationaltheatret.
_
_
_