JAKTEN PÅ JULESKURKEN

Far og sønn sammen i jakten på julestemningen. Skuespillertalentet Oskar (12) takket nei til flere roller i hovedstaden for å være med som skuespiller på «Jakten på Juleskurken» i Lillestrøm.

– Jeg spiller den litt masete Lekemakeren. Det er vel innlysende hvorfor jeg fikk den rollen, ler Oskar Fjelstad Bergheim (12) og ser spørrende på pappa Morten Bergheim (41). Morten har stort sett rollen som pappa for Oskar, men når de øver sammen i forestillingen på «Jakten på Juleskurken», er Morten regissør. I tillegg har han en hovedrolle i familiemusikalen, som den usikre, men snille og hjelpsomme Piperenseren. Når de to tar juleferie i år, kan Morten notere seg hele 100 forestillinger som Piperenseren, og Oskar 50 forestillinger som Lekemaker. Halvparten av forestillingene fra Lillestrøm, den andre halvparten fra Drammens Teater, der stykket settet opp annen hvert år. Det er en flott tradisjon for begge teatrene. Men også familien Fjelstad Bergheim fra Fjerdingby. Mamma Linn og lillebror Magnus er naturligvis alltid like stolte publikummere i salen, og de er helt enige i at det ikke blir jul uten «Jakten på Juleskurken».

Oskar går i klasse 7B på Fjerdingby skole og er den eneste i klassen som er skuespiller. Han synes det er moro at de andre i klassen er så engasjerte i det han holder på med, og mange har sett ham i ulike videoer på You Tube. Nylig var han stemmen til spurven Richard i storfilmen «Richard Storken», som fikk strålende kritikk. Det førte til turer på den røde løperen, møte med kronprinsesse Mette-Marit og deltagelse på «God Morgen, Norge».

Hvordan var det å kjenne på kjendislivet?
– Haha, veldig morsomt! Dubberollen var kul, men det er morsommere å være med i et ekte skuespill. Det å stå på en scene sammen med andre og være «live» er mye bedre enn å sitte i et studio og lese tekst inn i en mikrofon. Selv om jeg selvfølgelig gir alt i studioet, jeg lever meg jo inn i rollen. Men ingenting slår det å ha publikum i salen, det er en helt annen opplevelse. Jeg ser at publikum koser seg og vet at de får julestemning, sier Oskar fornøyd.

Pappa Morten jobber til daglig i Adecco, er medlem av bandet Cheezy Keys, og er styremedlem i Lillestrøm Sportsklubb – i tillegg til at han har ansvaret for årets juleforestilling på Lillestrøm Kulturenter. Han er til tider mye borte, så da er det ekstra stas at Oskar er med. Selv om Morten både regi og en hovedrolle, vet han hvor krevende det er å være Lekemaker.

– Det er ingen enkel jobb. Lekemakerne må være tilstede og leve seg inn i rollene under hele forestillingen. De kan absolutt ikke le når nissen blir sint, da mister vi troverdighet. Lekemakerne får barna i salen til å føle det samme som dem, og får dem til å kose seg på forestillingen. Alle er utrolig viktige brikker i helheten. Det er det som gjør denne forestillingen så magisk.

_
_
_